Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici nu online

foto: Robert-Jan Muller

Onlangs is het Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici online gegaan. In 2009 werd het initiatief tot oprichting genomen, en begin 2010 meldden zich de eerste leden. Na een korte testfase is het online beroepsregister nu openbaar op: http://kunsthistorici.ning.com. Raadpleging en deelname zijn kosteloos.

Tot nu toe miste de groep zelfstandige ondernemers en dienstverleners in het vakgebied een eigen gezicht. Bestaande vakorganisaties richten zich immers (mede of uitsluitend) op kunsthistorici in loondienst bij universiteiten, musea en andere instellingen. Het Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici voorziet in de behoefte aan een eigen aanspreekpunt in het vakgebied, in de vorm van een kennisnetwerk met vele online tools.

Voor musea, cultuurinstellingen, uitgevers en andere opdrachtgevers vormt het Register bovendien een handige database, waarin men experts kan vinden die inzetbaar zijn bij tijdelijke projecten. Alle leden beschikken over gespecialiseerde kennis en vaardigheden, die een belangrijke ondersteuning aan projecten kunnen bieden. Zoeken op hun inhoudelijke specialisaties, locaties, specifieke diensten en andere trefwoorden is mogelijk (klik op het tabblad ‘Leden’, kies optie ‘geavanceerd zoeken’.)
K&WH was nauw bij de opzet van het Register betrokken. Het is speciaal bedoeld voor vakgenoten, die (net als K&WH) bewust voor de onafhankelijkheid en uitdagingen van het ondernemerschap in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector hebben gekozen. Als voorwaarde voor participatie als Lid wordt dan ook een Kamer van Koophandel inschrijving als zelfstandige in het vakgebied gevraagd. Naast Leden kent het Register ook Geassocieerde leden (uit verwante vakgebieden) en Aspirantleden.
Het initiatief valt of staat natuurlijk met de participatie van vakgenoten. Lidmaatschapsaanvragen van collega-ondernemers zijn dan ook zeer welkom; hieraan zijn geen kosten verbonden. Weer afmelden is altijd mogelijk, op ieder gewenst moment.
De website van de initiatiefnemer is www.kroonwagtberghansen.nl.

Geef een reactie