Twee nieuwe publicaties over Willem Sandberg

Opnieuw zijn er twee publicaties verschenen met als onderwerp Stedelijk Museum directeur Willem Sandberg (1897-1984). In Binnen was buiten, de Sandbergvleugel Amsterdam beschrijft kunsthistoricus Paul Kempers het ontstaan, de betekenis, teloorgang en Nachleben van de Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum, waartoe Sandberg opdracht tot de bouw had gegeven. Van Max Arian, journalist bij De Groene Amsterdammer verschijnt 3 juni Zoeken en scheuren-de jonge Sandberg, een biografie van de jaren 1879 tot 1945, het jaar waarin hij directeur van het Stedelijk Museum werd. Sandberg was een multitalent: kunstenaar, grafisch vormgever en organisator/museumdirecteur. In 2004 verschenen er al drie afzonderlijke uitgaven over de verschillende facetten van Sandberg. Dat jaar werd diens verzamelbeleid voor het Stedelijk beschreven door Caroline Roodenburg-Schadd, zijn kunstenaarschap door Ank Leeuw Marcar en zijn grafisch ontwerpen voor het Stedelijk door voormalig conservator van het museum, Ad Petersen.

In Binnen was buiten beschrijft Kempers aan de hand van gesprekken met Sandberg kenners en kunstenaars het lichte en open gebouw dat in de jaren vijftig aan de Van Baerlestraat verscheen en een voorbeeld werd voor een 'democratische' tentoonstellingsruimte. Aanleiding voor het schrijven van deze monografie was de beruchte steen die cultuurwethouder Caroline Gehrels met weinig gevoel voor geschiedenis in 2006 door de ramen wierp als startsein voor de sloop en de geschokte reacties daarop. Kempers verbindt de sloop van de Vleugel met de actuele discussie over de functie van het hedendaagse museum.

Max Arian beschrijft in zijn biografie de zoektocht van de jonge Sandberg naar zijn plaats in de beeldende kunst en vormgeving. Het verhaal van Sandbergs mislukte opleiding aan de Rijksacademie, de pogingen om schilder te worden, de kennismaking met De Stijl en de groei naar museumdirecteur en grafisch vormgever is het resultaat van een studie waaraan Arian jarenlang heeft gewerkt. In zijn inleiding schrijft hij: 'Het levensverhaal van Wil Sandberg is op het eerste gezicht een aaneenschakeling van mythes, sprookjes en avonturenverhalen (-). Sandberg ging naar mate hij ouder werd steeds meer naar zijn eigen mythes leven. Er valt geen biografie over hem te schrijven als je die mythes negeert'.  (Robert-Jan Muller)

Binnen was buiten – de Sandbergvleugel Amsterdam door Paul Kempers ISBN 978-90-78088-44-8 Uitgeverij Valiz; Prijs € 19,50

Zoeken & scheuren — de jonge Sandberg van Max Arian
ISBN 978-90-79418-07-7;  Prijs € 45,-  Website www.jvank.nl/jongesandberg

Geef een reactie