PRESENTATIE TIJDSCHRIFT DE APPEL: 'The Stuff and nonsense issue'

afb. Hoes van de single 'Words' door F.R.David

Kunstcentrum De Appel presenteert vrijdag 14 december het tweede nummer van zijn tijdschrift F.R David, met als ondertitel The Stuff and Nonsense Issue.

Het hoofdessay van The Stuff and Nonsense Issue werd op verzoek geschreven door de Noorse kunstenaar Matias Faldbakken (1973) die naast zijn beeldend oeuvre ook als fictieschrijver een reputatie heeft opgebouwd. Faldbakken schrijft over de status, functie en positie van het schrijven in zijn werk. Het redactioneel dat Dieter Roelstraete voor F.R. David schreef constateert dat de kunstwereld van nu geconfronteerd wordt met de tirannie van communicatie, hoewel onleesbare en ontoegankelijke beelden in de kunst zelf inmiddels vanzelfsprekend geaccepteerd worden. Will Holder heeft voor F.R. David bestaande teksten gevonden van Goethe over vorm en plasticiteit in poëzie en een tekst van Martin Bormann over de toepassing van de gotische letter in het Duitse taalgebied die in 1941 werd afgeschaft. Ook bewerkte Holder een transcript van Sol Lewitt.

Uit het archief van de Appel is een selectie van ongepubliceerde brieven van James Lee Byars aan Wies Smals gekozen om, net als de inmiddels opengestelde bibliotheek, toegang te verlenen tot zijn visuele correspondentie. Verdere bijdragen aan het tijdschrift zijn afkomstig van onder (veel) meer Jonathan Meese (met een manifest over de dictatuur in de kunst), Experimental Jetset, Jeff Koons, Matt Mullican, Ann-Sofie Thomsen, Marc Nagtzaam en Steven Shearer. 

Het eerste nummer van F.R.David verscheen voorjaar 2007. Het tijdschrift wordt twee keer per jaar uitgegeven onder redactie van Ann Demeester (directeur de Appel), Edna van Duyn (redacteur publicaties de Appel), Will Holder (redactioneel ontwerper) en Dieter Roelstraete (kunstenaar, filosoof, curator).

Presentatie op vrijdag 14 december om 17.30 uur, De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. tel. 020-6255651

Geef een reactie