Debat over rol van critici, curators en kunstenaars in Witte de With

Sanja Ivekovic: Papaverveld, documenta 12, 2007

Kunstcentrum Witte de With organiseert vanaf maart drie symposia onder de titel Rotterdam Dialogues: Critics, Curators, Artists. Met deze reeks wil Witte de With een platform zijn voor uitwisseling en debat, gericht op de praktijk van drie deelnemers aan de hedendaagse kunstwereld: de criticus, de curator en de kunstenaar. Het is een vervolg op de reeks discussies vorig jaar oktober, toen gericht op kunstcritici (The Critics, zie bericht op deze site 17 september 2008). Het programma bestaat uit lezingen, panels, dialogen, interviews en een parallelprogramma van workshops en masterclasses. Volgend op de eerste editie van de reeksThe Critics, verschuift op 5, 6 en 7 maart de aandacht naar The Curators. Het derde en laatste deel, The Artists, zal plaatsvinden op 16, 17 & 18 april 2009.

Programma

Donderdag 5 maart: Expectations; Gesproken wordt over de wijze waarop de persoonlijke verwachtingen van individuele curatoren, maar ook verwachtingen van het publiek en kunstenaars, het vak en keuzen van de curator beïnvloeden. 

Vrijdag 6 maart: Positions; De focus ligt op de dagelijkse praktijk van de curator, het belang van het opbouwen van een reputatie, de invloed die curatoren hebben op het vormen van een kunsthistorische canon en de invloed van de markt op keuzen. 

Zaterdag 7 maart: Contexts; Over de de geschiedenis van het vak. Wat zijn de onderliggende structurerende voorwaarden en ideeën over de (functie van de) curator en hoe past dit in de steeds meer internationale (globale) praktijk van het tentoonstellingsmaken.

Sprekers zijn onder meer Bart De Baere, Carolyn Christov-Bakargiev, Ute Meta Bauer, Lorenzo Benedetti, Iwona Blazwick, Nicolas Bourriaud, Ann Demeester, Hou Hanru, Jan Hoet, Jens Hoffmann, Paul O'Neill, Livia Páldi, Philippe Pirotte, PiST, Irit Rogoff, Beatrix Ruf, The Salford Restoration Office, Brigitte van der Sande, Kitty Scott, Seth Siegelaub, Saskia van Stein, Adam Szymczyk, Andrea Viliani en Rein Wolfs.

Jan Hoet geeft een masterclass (onderwerp niet vermeld) en Raimundas Salaskuasas verzorgt een workhop curatorschap. 

Data: 5, 6 en 7 maart 2009
Tijd: Ontvangst en inschrijving vanaf 12:30 uur; aanvang programma om 13:30 uur
Kaarten: Dagkaart: €15 (€10*), Passepartout: €40 (€25*). Alleen contante betalingen zijn mogelijk. 
* korting voor studenten, Vrienden van Witte de With. Locatie: Witte de With, Rotterdam
Reserveren: 
reservations@wdw.nl

Geef een reactie