Steve McQueen wint Britse Oscar voor film 'Hunger"

Steve McQueen tijdens BAFTA uitreiking uitgezonden door de BBC (foto: Robert-Jan Muller)

Videokunstenaar Steve McQueen heeft gisteravond in Londen de BAFTA Award voor zijn eerste bioscoopfilm Hunger (2008) gewonnen in de categorie special achievement by a British director, writer or producer for their first feature film. McQueen schreef en regisseerde de film die grotendeels zonder gesproken tekst is en zich afspeelt in de Noord-Ierse Maze gevangenis, waar de hongerstaking van IRA gevangenen pijnlijk in beeld wordt gebracht. De film heeft internationaal al veel lof en meerdere prijzen gekregen, o.a. in 2008 op het filmfestival van Cannes de Gouden Camera en op het filmfestival van Venetië de Gucci Prijs. De BAFTA is de Engelse variant van de Amerikaanse Oscar. 

McQueen, die met zijn vrouw, kunstcritica Bianca Stigter, afwisselend in Londen en Amsterdam woont, is dit jaar de officiële Britse inzending voor de Biënnale van Venetië. Hunger moest het in de BAFTA strijd onder meer opnemen tegen de film MammaMia, waarin Meryl Streep de hoofdrol speelt.

Bekijk enkele clips van Hunger door te klikken op http://www.screenrush.co.uk/video/player_gen_cmedia=18844203&cfilm=115096.html

 

Geef een reactie