De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012 maakt jury bekend en lanceert nieuwe categorie voor internetkritiek

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, waarin AICA Nederland dit jaar voor het eerst participeert, heeft de juryleden voor 2012 bekend gemaakt. Voor deze derde editie staat de jury onder voorzitterschap van Peter Verhelst (dichter, theater- en romanschrijver) en bestaat verder uit Ingrid Commandeur (kunstcriticus en bestuurslid AICA Nederland), Alie van Arragon (lezer de Groene Amsterdammer), Ward Daenen (coördinator opinie- en lezersrubriek De Morgen), Jan Postma (hoofdredacteur hard//Hoofd), Arnoud Holleman (beeldend kunstenaar, schrijver) en Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer).

Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, deed in de Groene Amsterdammer onder de titel Een vloek van verbazing een aftrap voor deze aflevering van de Prijs. Ze pleit in haar artikel onder meer voor een authentiek oordeel van de criticus, het leggen van maatschappelijke verbanden en dat de schrijver 'altijd iets van zichzelf blootgeeft'.

Dit jaar bestaat de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek uit drie categorieën: recensie, essay en, voor het  eerst, internetkritiek. Deze laatste categorie is ontstaan uit de samenwerking met hard//hoofd, online tijdschrift voor kunst en journalistiek. In deze categorieën worden maximaal drie artikelen genomineerd om mee te dingen naar de hoofdprijs van € 7.500,- (essay), € 5.000,- (recensie) en € 1.500,- (internetkritiek). Deadline voor inzenden is 1 september 2012 via inzending@jongeprijskritiek.net . De voorwaarden zijn hier te lezen. Eind november vindt de prijsuitreiking plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van de Appel Arts Centre, Mondriaanfonds en Witte de With, Center for Contemporary Art in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De Prijs wil kunstcritici tot 35 jaar stimuleren en de aandacht voor kunstkritiek en journalistiek met hoge kwaliteit in de bredere media vergroten.

Behalve met AICA Nederland werkt de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek in deze editie samen met Domein voor Kunstkritiek en het Stedelijk Museum Amsterdam.