Christophe van Gerrewey wint Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Donderdagavond 9 oktober 2008 vond de uitreiking van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek plaats in debatpodium Zaal de Unie in Rotterdam. (Zie het bericht op deze site van 16 september jl.) De prijs werd dit jaar opgericht op initiatief van de Appel, het Fonds BKVB en Witte de With. Tijdens deze eerste editie werden twee afzonderlijke prijzen uitgereikt in de categorieën Recensie en Essay aan dezelfde schrijver, de jonge Vlaming Christophe van Gerrewey (1982, Sint Niklaas). 

Het unanieme beslissende oordeel van de jury resulteerde in een verrassende dubbele winst voor Christophe van Gerrewey. Zijn recensie Negeren is de grootste luxe, over de kunstenaarspublicatie Sonne, Mond und Sterne van het Zwitserse kunstenaarsduo Fischli & Weiss werd door de jury omschreven als een ‘prachtig helder en filosofisch geschreven stuk’. Gerrewey weet het omvangrijke boek dat is samengesteld uit kleurige advertenties die het kunstenaarsduo uit West-Europese tijdschriften heeft gescheurd, beeldend en treffend te omschrijven, maar schetst tegelijkertijd ook de complexe verhouding tussen dit unieke kunstenaarsboek en de commerciële pers. Het essay van Gerreweys hand, getiteld De toekomst is die berg, neemt de lezer mee op een fascinerende zoektocht naar ‘het nieuwe’.

De winnende artikelen worden op 10 oktober en 15 oktober gepubliceerd in respectievelijk het NRC Cultureel Supplement en Knack. Genomineerde Moosje Goosen is door de Prix de Rome gevraagd om mee te schrijven aan hun publicatie voor 2009. Tevens zijn de artikelen van alle genomineerden en het volledige juryrapport na te lezen op de website www.jongekunstkritiek.net.

Het winnende essay en recensie kunnen worden gelezen via http://www.jongekunstkritiek.net/nieuws.html  

 

Geef een reactie