Debat verzamelbeleid musea en publicatie 'Voor de Eeuwigheid?'

ill. Marlies Dekkers, Jurk (links), 1989, coll. Rijksmuseum Amsterdam

De Mondriaan Stichting en Erfgoed Nederland organiseren op 20 oktober as. naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Voor de Eeuwigheid? (NAi Uitgevers) een debat over collectiebeleid in Nederland.

Sinds lang wordt door erfgoedbeherende instellingen met publieke middelen verzameld, onder meer op het gebied van archeologie, stedelijke en regionale historie, kunst, volkenkunde, cultuurgeschiedenis, natuurhistorie, monumenten en landschap. Daarbij wordt op sommige terreinen samengewerkt en is er sprake van afstemming in het collectiebeleid. Op veel andere gebieden is de samenhang in de collecties echter minder zichtbaar. Hoe verhouden bijvoorbeeld de verschillende fotografie- en modecollecties in Nederland zich tot elkaar? Of de verzamelingen oude en moderne kunst?

De organisatoren stellen, dat er een gebrek aan samenhang is in de aankopen en dat er een basis ontbreekt voor een helder en effectief collectiebeleid van de overheid op nationaal, provinciaal en lokaal niveau.

In de publicatie Voor de Eeuwigheid? geven 25 directeuren van erfgoedinstellingen, beleidsmakers en experts hun visie op de rol die Collectie Nederland, het publiek en collega instellingen spelen in het verzamelbeleid. Auteurs zijn onder meer: Gitta Luiten/Richard Hermans, Rudi Ekkart, Edwin Jacobs, Ruud Visschedijk, Lejo Schenk/Koos van Brakel, Jose Theunissen, Ranti Tjan, Sjarel Ex, Evert van Straaten en Gijs van Tuyl. 

Op het symposium zijn de sprekers onder meer Valentijn Byvanck, Carolien Gehrels, Wim Pijbes, Mirjam Shatanawi, Renee Steenbergen en Evert van Straaten.

Datum en tijd: 20 oktober 14.00 uur. Locatie: Conservatorium Amsterdam, Oosterdokskade 151, Amsterdam. Aanmelden via website van Erfgoed Nederland: http://www.erfgoednederland.nl/erfgoed-nederland/evenementen/debat-voor-de-eeuwigheid