AICA Oorkonde 2013 uitgereikt aan De Hallen Haarlem

Vrijdagavond 15 november reikte Robert-Jan Muller, voorzitter van AICA Nederland, in De Hallen Haarlem de AICA Oorkonde 2013 uit aan directeur Karel Schampers en conservator Xander Karskens voor De Hallen Haarlem.

Van links naar rechts: Robert-Jan Muller, Xander Karskens en Karel Schampers.

De jury stelde:

'De Hallen Haarlem kenmerkt zich op bijzondere wijze door haar kritische benadering van recente artistieke ontwikkelingen binnen projecten van nationaal en internationaal belang, en door het creeren van een inspirerende context voor het publiek om de essentie en de historische ontwikkeling van de kunst te begrijpen.'

Conservator Xander Karskens reageerde in zijn dankwoord: 'Een uitverkiezing tussen fantastische instellingen met bewezen kwaliteit en internationale uitstraling als Casco, If I Can't Dance en de Rijksakademie – dat is natuurlijk een grote eer. Het is een waardering uit het veld, die binnen het museum van onze transporteur tot het baliepersoneel en van registrar tot restaurator met veel trots wordt gedragen.'

Van links naar rechts: Xander Karskens, Maria Rus Bojan, Maxine Kopsa, Karel Schampers en Steven ten Thije. Foto: Riksta Dorhout.

De AICA Oorkonde wordt jaarlijks toegekend aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of een publicatie. De Hallen ontving de AICA Oorkonde 2013 in de categorie 'instelling'. De jury bestond uit de AICA-leden Maria Rus Bojan, Steven ten Thije en Maxine Kopsa. De stemming werd gehouden onder 180 leden van AICA Nederland, waaronder kunstcritici, tentoonstellingsmakers en docenten aan kunstacademies en universiteiten. Voor de vierde keer op rij werd de oorkonde zelf ontworpen door Andreas Schofl en Rob Meerman van ontwerpbureau Mannschaft.

De door ontwerpbureau Mannschaft ontworpen oorkonde. Foto: Riksta Dorhout.