Rein Wolfs presenteert nieuwe tentoonstelling in Fridericianum

IMAGE

Kunsthalle Fridericianum in Kassel, sinds najaar 2007 onder leiding van Rein Wolfs, gaat haar programma tot 2011 van start met een tentoonstelling van de Zwitserse kunstenaar Christoph Büchel (Bazel, 1966).  Met deze tentoonstelling lijkt Wolfs, voormalig hoofd Presentatie van Museum Boijmans van Beuningen, de toon te zetten voor een programma van uitgangspunten voor het Fridericianum. Engagement met aspecten als identiteit, de menselijke conditie, kunst en socio-politieke onderwerpen spelen daarin een hoofdrol.

Büchel behandelt in zijn komende tentoonstelling Deutsche Grammatik in het Fridericianum de recente geschiedenis van Duitsland en zijn politieke en sociale structuren. De titel is ontleend aan het grammaticaboek dat Jacob Grimm in 1818 als bibliothecaris van het Fridericianum publiceerde. Büchels omvangrijke installatie beslaat zowel de 2000 vierkante meter als de buitenruimte van het tentoonstellingsgebouw. Onderdeel van zijn project is  de eerste politieke partijen beurs, georganiseerd op 6 en 7 september onder de titel politica.

Rein Wolfs keuze voor Georg Büchel is gebaseerd op zijn overtuiging dat diens werk 'de relatie tussen kunst en maatschappij blootlegt, de huidige condition humaine toont en dat het de discussie aanjaagt over de rol en betekenis van kunst'.

De tentoonstelling loopt van 5 september tot 16 november 2008. Persconferentie: woensdag 3 september 15.00 uur. Opening donderdag 4 september 19.00 uur. Informatie bij press@fridericianum-kassel.de en op www.fridericianum-kassel.de