Over Nieuwe Dingen en Gifteconomie in Museum de Pont

1968-05.jpg

Ill. 'Het geven van gastvrijheid is een geste die respons uitlokt.'

Museum De Pont en stichting Gastatelier Van de Nieuwe Dingen organiseren een boekpresentatie en debat op zaterdag 12 april om 14.00 uur. De publicatie "Van de Nieuwe Dingen 1996-2006" documenteert twintig presentaties van beeldend kunstenaars in het Tilburgse gastatelier waarvan Leen Bedaux en Huub van de Loo gedurende tien jaar de curators zijn geweest. De publicatie is vormgegeven door Roger Willems.

Onderwerp van het debat is het artikel dat Tineke Reijnders voor de publicatie heeft geschreven. In ‘Gastvrijheid als motor van nieuwe dingen’ introduceert Reijnders het begrip ‘gifteconomie’ in de context van kunstenaarsinitiatieven. ‘Het geven van gastvrijheid is een geste die respons uitlokt’, aldus Reijnders.

Aan de discussie onder leiding van Jean Bernard Koeman (kunstenaar) nemen deel Tineke Reijnders (kunsthistorica), Lex ter Braak (Fonds BKVB), Matthijs de Bruijne (kunstenaar), Rolf Engelen (kunstenaar), Gitta Luiten (Mondriaanstichting) en Marc Nagtzaam (kunstenaar) in aanwezigheid van Hendrik Driessen (De Pont), Bert Matthijssen (Cultuurmakelaar Tilburg) en Jos Wilbrink (NBKS).

 

14.00 uur: ontvangst

14.30 uur: toelichting op het artikel ‘Gastvrijheid als motor van

nieuwe dingen’ door Tineke Reijnders

14.40 uur: debat onder leiding van Jean Bernard Koeman16.00 uur: boekuitreiking16.15 uur: borrel

 

Voor aanmelding en vragen mail naar Leen Bedaux: l.bedaux@xs4all.nl