'Now is the Time': lezing over design, kunst en massacultuur

 

 

 

 

 

 

Studio Job: Dish-cover (met Job Smeets en Nynke Tynagel)

 

Now is the time is een lezing verzorgd door Camiel van Winkel en Rick Poynor (GB) in een serie presentaties onder de titel Art & Theory in the 21st Century. De lezingenserie wordt de komende maanden georganiseerd door Stedelijk Museum Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, W139, SMBA en METROPOLIS M. Uitgangspunt van de lezingenserie is de gedachte dat design in toenemende mate de ondermijnende rol heeft overgenomen van de beeldende kunst. Met zijn communicatieve functie is design beter in staat dan kunst het grote publiek aan te spreken. De huidige associatie met de markt ontdoet design echter van zijn angels en kritisch vermogen. Het verlies van autonomie van design (als dat al geen innerlijke tegenspraak is) houdt gelijke tred met het verlies van zijn maatschappelijk-kritisch vermogen. De vragen in deze lezingen zijn wat de relatie is tussen design, kunst en massacultuur en welke strategie kunstenaars en ontwerpers hanteren om maatschappelijke bewustwording te genereren. 

Camiel van Winkel (NL) is onder meer hoofd lectoraat Beeldende Kunst van AKV | St Joost (Avans Hogeschool) in ’s-Hertogenbosch en publiceert over beeldende kunst. Rick Poynor is gespecialiseerd op het gebied van grafisch ontwerp, typografie en beeldende cultuur en is een van de oprichters van Eye Magazine. In 2004 stelde hij een tentoonstelling samen in The Barbican Art Centre onder de titel Independent British Graphic Design. 

Moderator van de lezing is Peter Rijntjes, interim directeur van het Museum voor Grafische Vormgeving (De Beyerd) te Breda.

Datum en tijd: donderdag 28 november, 20.00 uur. Locatie: Oude Lutherse Kerk (Universiteit van Amsterdam), Spui 411, Amsterdam. Website: www.nowisthetime.nl 

Geef een reactie