Nominaties AICA-oorkonde 2019

Jaarlijks looft de Nederlandse afdeling van AICA (Association Internationale des Critiques d'Art / Internationale Vereniging van Kunstcritici) een oorkonde uit aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of publicatie van de afgelopen drie jaar.

De AICA-Oorkonde wordt dit jaar uitgereikt aan een instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2016, 2017 en 2018. Op 6 juni 2019 heeft de jury tijdens de Algemene Ledenvergadering de volgende shortlist gepresenteerd (in willekeurige volgorde):

– Eye Filmmuseum, Amsterdam

– West, Den Haag

– De Pont museum, Tilburg

Citaten uit de jurynominatie:

Eye Filmmuseum, foto: Dennis Guzzo
Eye Filmmuseum, foto: Dennis Guzzo

Eye Filmmuseum, Amsterdam – “Wij nomineren het Eye Filmmuseum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Een grote nieuwsgierigheid naar deze kruisbestuiving resulteert in een uniek en aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid met steeds een rijk gevuld en uitdagend publiek programma. De Eye Art & Film Prize, opgericht in 2015, onderstreept het commitment aan dit grensgebied.”

West Den Haag, foto: Jhoeko
West Den Haag, foto: Jhoeko 

West, Den Haag – “West steekt zijn nek uit met gewaagde keuzes. Bij West kan het publiek zich over de breedte van contemporaine cultuur oriënteren. (…) De vindingrijke programmering is zowel kunsthistorisch-inhoudelijk sterk als hedendaags relevant: een unieke combinatie waar weinig musea naar streven, maar waar een kleine organisatie als West door flexibiliteit, het juiste netwerk en de samenwerking met andere instellingen tot kan komen.”

De Pont museum, fotograaf: Peter Cox
De Pont museum, foto: Peter Cox

De Pont museum, Tilburg – “Wij nomineren De Pont museum als privaat museum dat een volstrekt eigen koers vaart en zich niet laat afleiden of verleiden door hypes en trends. Als partner voor de kunst, uitzonderlijk loyaal aan de kunstenaars, heeft het museum een collectie opgebouwd die staat als een huis. Mocht er eens een blockbuster plaatsvinden, dan is dat een ‘verdiende’ blockbuster, resultaat van een goed oog voor aanstormende kunstenaars waarmee hechte banden worden onderhouden. De Pont is hét museum waar de juryleden consequent voor naar Tilburg afreizen.”

Klik hier om het volledige rapport te lezen (pdf)

Breng uw stem uit!

De leden van AICA Nederland kunnen tot 1 augustus 2019 stemmen op de Nederlandse instelling van hun voorkeur. In september is de uitslag van de stemming bekend en in het najaar wordt de Oorkonde tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.

Stem op de Nederlandse instelling door op de knop in de mail te klikken of geef uw voorkeur door via een mail aan aicanederland@gmail.com met als onderwerp 'Oorkonde 2019'. Stemmen kan tot 1 augustus 2019.

Jury

De jury voor de AICA-Oorkonde 2019 bestaat uit: Saskia Bos, curator en voormalig directeur de Appel en ex-Dean Cooper Union, New York; Antje von Graevenitz, kunstcriticus en hoogleraar kunstgeschiedenis em.; Roos van der Lint, kunstredacteur van De Groene Amsterdammer.

Eerdere winnaars

In 2016 won de Rijksakademie van Beeldende Kunsten de Oorkonde. In 2017 werd de tentoonstelling A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal in Stedelijk Museum Amsterdam bekroond. De AICA-Oorkonde 2018 is uitgereikt aan Sandra Kisters voor haar boek ‘The Lure of the Biographical’, verschenen bij uitgeverij Valiz. Bekijk hier de lijst met eerdere winnaars.