Eye Filmmuseum wint de AICA-Oorkonde 2019

Eye Filmmuseum wint de AICA-Oorkonde 2019. Volgens de leden van de Nederlandse afdeling van AICA (Association Internationale des Critiques d'Art) heeft deze instelling zich op een bijzondere manier onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2016, 2017 en 2018.

Elk jaar benoemt het AICA-bestuur voor de shortlist van de Oorkonde een driekoppige jury. Dit jaar bestond die jury uit Saskia Bos, curator en voormalig directeur van de Appel en ex-Dean Cooper Union, New York; Antje von Graevenitz, kunstcriticus en emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis; en Roos van der Lint, kunstredacteur van De Groene Amsterdammer. Zij deden drie nominaties: naast Eye Filmmuseum in Amsterdam droegen zij ook West in Den Haag en De Pont museum in Tilburg voor als mogelijke winnaars. Lees hier hun juryrapport terug.

Vervolgens werd de stemming gehouden onder de 170 leden van AICA-Nederland: kunstcritici, universiteitsdocenten, conservatoren en onafhankelijke tentoonstellingscuratoren. Eye Filmmuseum won met 45,5% van de stemmen.

Uit het juryrapport:

“Het Eye Filmmuseum viel de jury op vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Een grote nieuwsgierigheid naar deze kruisbestuiving resulteert in een uniek en aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid met steeds een rijk gevuld en uitdagend publiek programma. De Eye Art & Film Prize, opgericht in 2015, onderstreept het commitment aan dit grensgebied. (…) We nomineerden het Eye Filmmuseum voor de manier waarop het oude Filmmuseum zich opnieuw heeft uitgevonden via deze verbreding naar kunstenaarsvideo’s- en kunstenaarsfilms, en vanwege de zorg voor het behoud van deze vergankelijke media. Zowel aan jong talent als aan grote namen uit de wereld van film en beeldende kunst wordt aandacht besteed en het museum trekt continu een breed publiek. Niet in de laatste plaats vanwege het aantrekkelijke en herkenbare gebouw, dat ook ruime erkenning in het buitenland krijgt.”

De uitreiking vindt plaats op maandag 28 oktober 2019 vanaf 17.00 uur in Eye Filmmuseum. Schrijver en filmjournalist Basje Boer spreekt de laudatio uit.

De AICA-Oorkonde wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse publicatie, een tentoonstelling, en, in 2019, aan een instelling. In 2018 werd de AICA-Oorkonde toegekend aan de publicatie The Lure of the Biographical. On the (Self-)Representation of Modern Artists. (Valiz, Amsterdam) van Sandra Kisters. Bekijk hier de lijst met eerdere winnaars.