Genomineerden De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012 bekend

Vandaag is bekend geworden wie de genomineerden zijn van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012. Op 29 november worden de winnaars bekendgemaakt in de categorieen Essay (7.500 euro), Recensie (5.000 euro) en het nieuwe onderdeel Internetkritiek (1.500 euro).

De tweejaarlijkse prijs staat open voor jong talent tot 35 jaar. Voor deze derde editie ontving de organisatie 21 inzendingen in de categorie Essay, 13 inzendingen in de categorie Recensie en 10 inzendingen in de categorie Internetkritiek. De jury nomineerde in totaal 9 auteurs (3 per categorie):

ESSAY
Roos van der Lint, 1985
Floris Solleveld, 1982
Lieke Wijnia, 1985

RECENSIE
Bob Vanden Broeck, 1988
Stefan Kuiper, 1979
Joke de Wolf, 1978

INTERNETKRITIEK
Marieke Ladru, 1983
Suzanne van Rossenberg, 1977
Eva de Valk, 1984

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdagavond 29 november a.s. in het Stedelijk Museum in Amsterdam worden de winnaars bekendgemaakt. In het kader van de uitreiking organiseert Witte de With, in samenwerking met het Stedelijk Museum, op 28 en 29 november a.s. het tweedaags symposium I am for an art criticism that…, een symposium over de relatie tussen hedendaagse kunstkritiek en kunstjournalistiek. Binnenkort meer info over het symposium op wdw.nl en stedelijk.nl.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in 2008 opgericht op initiatief van de Appel arts centre, Mondriaan Fonds en Witte de With, Center for Contemporary Art in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Zie ook: jongekunstkritiek.net

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012 bestaat uit: Alie van Arragon (lezer de Groene Amsterdammer), Ingrid Commandeur (kunstcriticus en bestuurslid AICA Nederland), Ward Daenen (coordinator opinie- en lezersrubriek De Morgen), Arnoud Holleman (beeldend kunstenaar/schrijver), Jan Postma (hoofdredacteur hard//hoofd) en Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer) onder voorzitterschap van Peter Verhelst (dichter, theater- en romanschrijver).

In deze editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wordt samengewerkt met o.a. AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d'Art) en Domein voor Kunstkritiek.

De prijsuitreiking vindt plaats in het Stedelijk Museum. Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (Museumjaarkaart is gratis).

Geef een reactie