Winnaar AICA-Oorkonde 2018: Sandra Kisters, The Lure of the Biographical. Uitreiking 8 maart

Sandra Kisters is winnaar van de AICA Oorkonde 2018 voor haar boek The Lure of the Biographical. On the (Self-)Representation of Modern Artists. Valiz, Amsterdam, 2017. 

Sandra Kisters is kunsthistoricus en hoofd Collecties en Onderzoek van Museum Boijmans van Beuningen. Hiervoor was ze onder andere universitair docent moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht.

Uit het juryrapport:

“The Lure of the Biographical is een toegankelijk geschreven en tegelijkertijd diepgravende, gedegen studie naar de manieren waarop kunstenaars het beeld van zichzelf vormen en de invloed die dat heeft op hoe hun werk begrepen en geïnterpreteerd wordt door kunstcritici, biografen, fotografen, filmmakers, kunsthistorici en kunsthandelaren. De casestudies die Kisters onder de loep neemt zijn de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, de Amerikaanse schilder Georgia O’Keeffe, en de Britse schilder Francis Bacon. Het thema van zelfrepresentatie, imago en de hand die de kunstenaar zelf heeft in het creëren daarvan, is onverminderd actueel in tijden van sociale media en de verwachtingen rondom de instagramability van kunst en kunstenaars."

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

De twee andere door de jury genomineerde publicaties waren Nick Aikens, Thomas Lange, Jorinde Seijdel, Steven ten Thije(red.) What’s the Use?Constellations of Art, History, and Knowledge. Valiz, Amsterdam, 2016, en Experimental Jetset,Statement and Counter-Statement: Notes on Experimental Jetset, Roma Publications, Amsterdam, 2015 en 2017.

De jury voor de AICA-Oorkonde 2018 bestaat uit de AICA-leden Maaike Lauwaert, Hoofd interne zaken bij De Appel, Thijs Lijster, universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de RuG, Din Pieters, freelance kunsthistoricus en Ilse van Rijn, docent en onderzoeker bij de UvA en de Gerrit Rietveld Academie.

De AICA-Oorkonde wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse tentoonstelling, een instelling, en, in 2018, aan een publicatie. De stemming werd gehouden onder de 170 leden van AICA Nederland: kunstcritici, universiteitsdocenten, conservatoren en onafhankelijke tentoonstellingscuratoren. In 2017 werd de AICA-Oorkonde toegekend aan de tentoonstelling 'A year at the Stedelijk': Tino Sehgal in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2015.

De uitreiking van de AICA-Oorkonde 2018 aan winnaar Sandra Kisters vindt plaats op vrijdag 8 maart in De Ateliers in Amsterdam, vanaf 17 uur. Ontvangst door Xander Karskens, directeur van De Ateliers. Marek Wieczorek, Associate Professor of Modern and Contemporary Art History at the University of Washington in Seattle, spreekt een laudatio uit (in het Nederlands).

Voor meer informatie en aanmelding voor aanwezigheid bij de plechtigheid: Joke de Wolf, secretaris, via aicanederland@gmail.com

Geef een reactie