AICA OORKONDE 2017 TOEGEKEND AAN A YEAR AT THE STEDELIJK: TINO SEHGAL

AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d'Art) kent de AICA Oorkonde 2017 toe aan de tentoonstelling A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal.

De tentoonstelling vond plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam gedurende het gehele kalenderjaar 2015 en werd samengesteld door directeur Beatrix Ruf en curator Martijn van Nieuwenhuyzen.

Uit het juryrapport:
'Door de tentoonstelling een jaar lang, gedurende de volle openingstijden van het museum, aan te bieden, kon een veel grotere groep museumbezoekers kennismaken met de 'situaties' van Tino Sehgal. Dit engagement in organisatie en investering is uitzonderlijk, het ontwikkelen van dit nieuwe tentoonstellingsconcept voor performancekunst door het museum bewonderenswaardig. Zo'n intensieve aanwezigheid van een kunstenaar had een (te) groot stempel op de algemene museumervaring kunnen drukken. Het tegendeel bleek het geval. Sommige werken lieten, zoals This is progress en This is critique, de toeschouwer in gesprek gaan over kunst, iets wat zelden op zon subtiele en tegelijk effectieve manier gebeurt in musea. Met dit retrospectief haalde het Stedelijk de 'live arts' definitief uit de elitaire niche, en dat is een uitzonderlijke, prijzenswaardige prestatie'.

Het volledige juryrapport is hier na te lezen.

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum zegt in een reactie:
Wij zijn zeer vereerd door de toekenning van de AICA Oorkonde voor het retrospectief van Tino Sehgal. Voor het museum was het een bijzonder project dat zich verbond met alle lagen van de organisatie. Ook uit de reacties van de bezoekers bleek dat zijn werk voor velen een ongekende en diepe kunstervaring bood. Het jaar met Tino Sehgal was een prachtig voorbeeld van hoe een museum samen met kunstenaars met presentatiekaders kan experimenteren.

De jury voor de AICA Oorkonde 2017 bestaat uit Edo Dijksterhuis, Laura van Grinsven en Joke de Wolf.

De AICA Oorkonde wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse publicatie, een instelling en, in 2017, aan een tentoonstelling. De stemming werd gehouden onder de 174 leden van AICA Nederland: kunstcritici, universiteitsdocenten, conservatoren en tentoonstellingscuratoren. In 2016 werd de AICA Oorkonde toegekend aan de Rijksakademie in Amsterdam.

De twee andere genomineerde tentoonstellingen waren : (gerlach en koop) in het Bonnefantenmuseum (2016) en Jheronimus Bosch Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum te s-Hertogenbosch (2016)

De uitreiking van de AICA Oorkonde 2017 vindt plaats op 29 november om 16.00 uur in het Teijin Auditorium in het Stedelijk Museum Amsterdam.

4 thoughts on “AICA OORKONDE 2017 TOEGEKEND AAN A YEAR AT THE STEDELIJK: TINO SEHGAL

 1. Een grote eer om door uitvoering van het werk 'This Is Good' deel uit te maken van 'A Year At The Stedelijk' van Tino Sehgal! En, hoe leuk is het om hele dagdelen een ruimte te delen met werken van Jeff Koons en Marcel Duchamp, en alle reacties – minimaal of zeer uitgebreid – van de bezoekers waar te nemen.

 2. Mooie gesprekken met mensen van allerlei nationaliteiten. Het was zeer inspirerend een aandeel aan This Progress te kunnen leveren. Het leidde bij velen tot mooie inzichten. Ik denk er met plezier aan terug.

 3. Wat geweldig en : wat mij betreft: ZO TERECHT.
  Zowel het gegeven dat het museum dit heeft aangedurfd en georganiseerd, een jaar lang,
  alswel, het gegeven dat mij, als museumbezoeker, dit op deze manier werd aangeboden.
  Het werk van Tino Sehgal was mij onbekend en heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten.
  Dank aan het Stedelijk Museum en Dank aan Tino Sehgal en Dank jullie dat ze daarvoor geëerd worden.
  Vriendelijk groet
  Jes Vriens