THE OLD BRAND NEW: lezingenserie over het begrip 'nieuw' in de kunsten

[photopress:logooldbrandnew_1.jpg,full,pp_image]

 

Donderdag 21 juni verzorgen het kunstenaarsduo Tim Etchells & Adrian Heathfield en Bazon Brock onder de titel 'Why Art?' de eerste lezing in een serie presentaties over het begrip 'nieuw' in de kunsten in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dezer lezingenserie wordt vanaf september maandelijks vervolgd met titels als 'New Beauty', 'New Romanticism' en 'New Entertainment'. Deelnemende instellingen zijn onder meer kunstcentrum De Appel, Dutch Art Institute, Gerrit Rietveld Academie en Springdance. Meer informatie over data en onderwerpen van de lezingen op www.theoldbrandnew.nl .  

Uit het persbericht: Het begrip 'nieuw' is binnen de kunsten een verlangen, maar ook een vloek. De avant-garde is 'dood' en 'the cult of the new' is over zijn hoogtepunt heen. Het streven naar het volstrekt oorspronkelijke en de absolute vernieuwing hebben plaatsgemaakt voor noties als remix en postproduction, eclecticisme en syncretisme. Kan nieuw nog, hoe nieuw is neo en hoe vernieuwend is retro? Door het begrip 'nieuw' te bekijken in het licht van 'oude' onderwerpen als virtuositeit, schoonheid, kennis, entertainment en radicaliteit beoogt de lezingenreeks THE OLD BRAND NEW 'nieuw' van zijn sleetse imago te bevrijden door het in zijn volle complexiteit te belichten. Partners in het project zijn de Appel, arts centre, lectoraat Kunstpraktijk en Artistieke Ontwikkeling aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Dutch Art Institute, Gerrit Rietveld Academie, LISA, If I Can't Dance., Springdance en de Stadschouwburg Amsterdam. De kick off van THE OLD BRAND NEW vindt donderdag 21 juni plaats tijdens het Holland Festival.

 

Sprekers: Tim Etchells & Adrian Heathfield en Bazon Brock

De Engelse Tim Etchells is kunstenaar, regisseur en schrijver en vooral bekend van zijn performance groep Forced Entertainment en zijn samenwerking met diverse andere kunstenaars, choreografen en schrijvers. Hij geeft zijn lezing samen met Adrian Heathfield, die schrijver en curator is en met verschillende kunstenaars kritische en creatieve samenwerkingsprojecten opzet. Hij geeft regelmatig lezingen in Europa en Amerika en is tevens Professor of Performance and Visual Culture aan de Roehampton Universiteit in Londen. Het multi-talent Bazon Brock (Duitsland) staat bekend als 'Kunstler ohne Werk' (kunstenaar zonder werk) en presenteerde de afgelopen jaren honderden 'action teachings', lezingen en happenings in musea, galeries, universiteiten en theaters, op radio en televisie. Het hoofdthema van deze eerste avond is de eeuwenoude maar nog steeds prangende vraag: 'waarom kunst?'. De vraag naar de waarde en betekenis van kunst wordt nu eens niet vanuit een defensief standpunt benaderd, maar vanuit een heel fundamentele en persoonlijke ervaring en inzicht. Is kunst nodig? Waarom zouden we kunst als essentieel onderdeel van onze samenleving moeten zien? Na afloop van de twee lezingen zal cultuurfilosoof Karim Benammar een informele discussie leiden in de pleinfoyer voor mensen die nog vragen hebben of in gesprek willen met de sprekers.

Volgende lezingen:
New Beauty september 2007
New Idealism oktober 2007
New Centre november 2007
New Romanticism december 2007
New Virtuosity januari 2008
New Knowledge februari 2008
New Entertainment maart 2008
New Subversion april 2008
What is New? mei 2008

THE OLD BRAND NEW

THE OLD BRAND NEW is een Engelstalige lezingenreeks die van september 2007 tot juni 2008 maandelijks plaatsvindt in de Stadsschouwburg Amsterdam. THE OLD BRAND NEW wil de verbindingen tussen actuele vraagstukken in de samenleving en interessegebieden die actueel zijn in de kunst zichtbaar maken. Binnen- en buitenlandse sprekers met een achtergrond in uiteenlopende disciplines, van beeldende kunst en theater, tot dans en architectuur, reflecteren vanuit verschillende perspectieven op een 'oud' begrip dat in de kunsten telkens weer opduikt en bijgevolg nieuw wordt gemaakt. Elke avond gaan twee sprekers uitgebreid in op een thema; met na afloop een discussie in informele sfeer. Met de transdisciplinaire reeks wil THE OLD BRAND NEW inzichten, gedachten en zienswijzen bijeenbrengen die bijdragen aan het begrijpen en interpreteren van hedendaagse cultuurvormen. THE OLD BRAND NEW – een woordspeling die zowel 'het oude merk nieuw' als het 'oude nagelnieuwe' kan betekenen – concentreert zich dus niet op één bepaalde kunstvorm, maar gaat uit van cultuur in de brede zin van het woord en is derhalve voor een breed en geïnteresseerd publiek aantrekkelijk.

Lezing: Why Art?
Sprekers
: Tim Etchells & Adrian Heathfield / Bazon Brock
Moderator nagesprek: Karim Benammar

donderdag 21 juni 2007 (Engels gesproken)
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, aanvang 20.15 uur
Entree: EUR 10,-.
Kaartverkoop & reserveringen: www.hollandfestival.nl / tel 020-523 77 87 of aan de kassa van de Stadsschouwburg Amsterdam
Meer informatie: www.theoldbrandnew.nl 

Geef een reactie