Open brief tegen plannen bezuinigingen Van Abbemuseum

De PvdA fractie van de Eindhovense gemeenteraad heeft een plan gelanceerd waarin het Van Abbemuseum drastisch wordt gekort op de begroting en eigen inkomsten moet genereren met hogere bezoekersaantallen. In de praktijk komt dat neer op een onzekere toekomst voor het museum. Verschillende partijen in de gemeenteraad steunen het PvdA plan. AICA Nederland stuurde een open brief aan de Eindhovense gemeenteraad en het college van B&W.

Geachte leden van de Gemeenteraad, geachte leden College B&W,

Het Van Abbemuseum is een vitaal museum dat met zijn nationale en internationale tentoonstellings- en aankoopbeleid en zijn vele spraakmakende projecten en conferenties aan het profiel van de stad Eindhoven een stevige bijdrage levert. En dat al vele jaren doet. Dat verschillende partijen van diezelfde stad nu deze bijdrage honoreren met het opleggen van een onmogelijk te behalen financieel target is een misvatting van formaat. Het is juist het gedurfde beleid van het museum dat de aandacht trekt en daarmee de uitstraling van Eindhoven vergroot.

Het Van Abbemuseum vertegenwoordigt een beleid dat in het Nederlandse museumlandschap een niche is: het tracht de relatie duidelijk te maken tussen kunst en de wereld buiten het museum.

Als waardering voor het gedurfde en vernieuwende beleid is het museum de afgelopen jaren tweemaal genomineerd voor de jaarlijkse Oorkonde van AICA Nederland, de internationale vereniging van kunstcritici: in 2010 voor beste kunstinstelling en in 2011 voor beste tentoonstelling.

In 2010 schreef de AICA jury over het Van Abbemuseum:

'In Nederland werkende kunstenaars krijgen in het museum een internationaal podium. Het tentoonstellingbeleid is divers en strekt zich uit van grote solopresentaties van invloedrijke kunstenaars vanaf de jaren zestig tot nu, tot grote groepstentoonstellingen, die doorgaans gelieerd zijn aan een maatschappelijk thema.'

Wanneer het College van Eindhoven ingaat op het PvdA plan is het maar de vraag of het Van Abbemuseum de doelstellingen haalt. In ieder geval is het duidelijk dat Nederland en Eindhoven dan een van de meest markante museumprogramma's verliezen.

Robert-Jan Muller

Voorzitter AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d'Art)

Geef een reactie