Handtekeningenactie kunstenaars tegen subsidieplannen


Ida van der Lee: Sloophamer Schatkamer. Zaandam, 2003-2004. 

Onder de titel Zonder kunstenaars geen kunst organiseert een groep kunstenaars en kunstcritici vanaf vandaag een handtekeningactie tegen het huidige subsidiebeleid voor de beeldende kunst. De actie loopt vooruit op de besluiten van minister Plasterk over de verdeling van subsidies komende maart. De actie wordt ondertekend door kunstenaars als Ida van der Lee, Jerome Symons, Henk Visch, Joost Conijn en Karin Arink en kunstcriticus Anne Berk. De groep pleit met de actie voor een verruiming van de kunstenaarssubsidies (individuele subsidies, basisstipendia en Wwik), een verhoging van de budgetten voor kunst in de openbare ruimte en een verhoging van het kunstbudget op de rijksbegroting 0,48 % naar 1 % van het BNP. Verder wordt de suggestie gedaan voor het opzetten van een 'Mecenas fonds' uit private en publieke gelden. Ook zou voor Nederlandse kunst meer aandacht moeten komen in een speciaal museum en via tv programma's.

In december 2007 organiseerde Zonder kunstenaars geen kunst een handtekeningenactie per e-mail, gericht aan Tweede kamerleden. Volgens het platform stuurden duizenden kunstenaars een e-mail, waardoor de KunstKoopregeling werd gered.

Het platform wordt gesteund door onder meer Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans van Beuningen, Tijmen van Grootheest, Voorzitter college van Bestuur Rietveld Academie, Stijn Huijts, directeur Het Glaspaleis en de galeriehouders Erik Bos (Nouvelles Images) en Tanya Rumpff.

Om de website van het platform te bezoeken klik op http://zonderkunstenaarsgeenkunst.wordpress.com/ Op de website http://www.kunstsubsidiedebat.nl/ is de discussie te lezen over kunstsubsidies. Deze site is nu echter gesloten voor nieuwe bijdragen.