Fulya Erdemci nieuwe directeur SKOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Turkse Fulya Erdemci volgt Wilfried Lentz per heden op als directeur van SKOR.  Erdemci was van 1994 tot 2000 directeur van de Istanbul Biënnale. Tussen 2003 en 2004 was ze directeur van Proje4L-Museum voor hedendaagse kunst in Istanbul en van 2004 tot 2005 werkte ze daar als curator van tijdelijke tentoonstellingen.  Ze initieerde in 2002 een serie tentoonstellingen over kunst, getiteld ‘Istanbul Pedestrian Exhibitions’.

Op dit moment is Fulya Erdemci samen met Danae Mossman organisator van ‘Wandering Lines: Towards A New Culture of Space’, de 5de Scape Biënnale Kunst in de Openbare Ruimte, die van 19 september tot 2 november 2008 plaatsvindt in Christchurch in Nieuw Zeeland.

Het bestuur van SKOR is van mening dat Erdemci's vooruitstrevende benadering en sterke betrokkenheid met kunst in de openbare ruimte mogelijkheden biedt een internationaal platform te creëren voor de dialoog tussen instituten, kunstenaars, curatoren en critici, ter bevordering van de kwaliteit van de openbare ruimte.  Verder hoopt het bestuur dat Erdemci's benoeming de positie van Nederlandse kunst op internationaal niveau zal versterken.

Met de benoeming van Fulya Erdemci is opnieuw een buitenlandse impuls gegeven aan een belangrijke Nederlandse kunstinstelling voor hedendaagse kunst. Eerdere niet-Nederlandse directeursbenoemingen waren onder meer Charles Esche (Van Abbe Museum), Ann Demeester (De Appel), Maria Hlavajova (die BAK in Utrecht sterk ontwikkelde) en Nicolaus Schafhausen (Witte de With).