De Appel terug op de Brouwersgracht met 'Take the Money and Run'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lawrence Weiner, 2009

Voor eenmaal keert De Appel terug op zijn oorspronkelijke locatie aan de Brouwersgracht 196 met de tentoonstelling Take the Money and Run. In de ruimte waar grondlegger Wies Smals in 1974 het kunstcentrum begon, presenteren De Appel curatoren Edna van Duyn, Nell Donkers en Danila Cahen vanaf 3 mei een achtentwintigtal speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte kunstwerken op A-4 formaat. De werken maken onderdeel uit van een benefietveiling die De Appel en collega instelling Witte de With i.s.m. veilinghuis Christie's op 20 mei organiseren. De baten zijn bestemd voor een nieuwe behuizing van De Appel en een vernieuwde programmering van Witte de With.

De drie curatoren van Take the Money and Run hebben de kunstenaars voor deze gelegenheid uitgenodigd een nieuw werk op A-4 formaat te maken waarin, volgens het persbericht, het veranderende waardensysteem binnen de kunstwereld in deze tijden van financiële crisis ter discussie wordt gesteld. De 28 ingeleverde werken van kunstenaars als Maurizio Cattelan, Lawrence Weiner (zie illustratie hierboven), Monica Bonvicini, Marlene Dumas, Job Koelewijn, Louise Lawler, Dominique Gonzalez-Foerster, Erick Beltrán, Barbara Bloom en Daniel Buren bestaan uit concepten, tekeningen, teksten en performances. Zo biedt Maria Barnas een briefwisseling aan met de koper van haar werk en laat Christian Jankowski de Christie's veilingmeester een letterlijk onthullende performance uitvoeren. Na de tentoonstelling (3-12 mei) worden de kunstwerken onderdeel van de Christie's veiling, waar meer dan 100 werken van eigentijdse kunstenaars worden geveild, alle vervaardigd op verzoek van De Appel en Witte de With in het kader van dit project.

Er zijn verschillende evenementen in het kader van deze tentoonstelling op de Brouwersgracht 196:

2 mei 2009: Opening Take the Money and Run vanaf 17.00 uur. Om 18.00 uur: “Tu Aimes, Tu Achètes – You Like, You Buy”: performance van Meschac Gaba gerealiseerd door diens zonen Jonathan en Johannes Gaba.
10 mei 2009, 16.00 uur: “Ongoing Reading Project” van Job Koelewijn
een ‘leessessie’ met de kunstenaar (45 min.). (NB deze datum was oorspronkelijk 8 mei)
20 mei, 17.00-20.00 uur: Veiling bij Christie's met Christian Jankowski's “Strip the Auctioneer”. Locatie: Veilinghuis Christie's, Cornelis Schuytstraat, Amsterdam. 

Openingstijden De Appel Brouwersgracht 196: 3-12 mei 2009 dagelijks van 14.00-20.00 uur.

Kijkdagen Christie's: 16-19 mei 2009, 10.00-17.00 uur. Klik voor het bekijken van de on-line Christie's catalogus op  http://www.christies.com/eCatalogues/index.aspx?Sale_ID=22496&eCatParameter=eCat/2496/03/01

 

One thought on “De Appel terug op de Brouwersgracht met 'Take the Money and Run'

 1. Beste Robert-Jan,

  Graag uw aandacht voor het volgende. De leessessie van Job Koelewijn morgen om 14 u. is verplaatst naar zondag om 16 u.
  Het zou fijn zijn als het mogelijk zou zijn dit op uw website te vermelden.

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  vriendelijke groeten,

  Hiske Zomer