Boekpresentatie Kunstkritiek in Nederland 1885-2015

Omslag Kritiek 11 ruggen

Al minstens een halve eeuw staan de functie en relevantie van de kunstkritiek en de taak van de criticus ter discussie. Een nieuwe reeks, Kunstkritiek in Nederland 1885-2015, plaatst dit steeds weer oplaaiende debat, dat door de opmars van digitale media opnieuw actueel is geworden, in een historisch perspectief. In elf delen, waarvan de eerste twee in het voorjaar van 2014 verschijnen, wordt een uniek en representatief overzicht van de Nederlandse kunstkritiek geboden. De reeks, onder redactie van initiatiefnemer Peter de Ruiter en Jonneke Jobse, wordt uitgegeven door nai010 uitgevers te Rotterdam met steun van AICA Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Op 4 april 2014 is de feestelijke presentatie in het Stedelijk Museum Amsterdam, met medewerking van journalist Wim Brands en oud-museumdirecteur en curator Jan Debbaut. De eerste delen, De terugkeer van het schilderen en De schilderkunst in een kritiek stadium? worden dan gepresenteerd.

Presentatie

Journalist en presentator Wim Brands interviewt de auteurs over de functie en relevantie van de kunstkritiek in de eerste naoorlogse decennia en twee jonge critici over de uitdagingen en mogelijkheden voor de kunstkritiek in een tijd van globalisering en nieuwe media. Aansluitend spreekt Jan Debbaut, oud-museumdirecteur en curator, een column uit.

PROGRAMMA

– Welkom door Eelco van Welie, directeur nai010 uitgevers

– Hans van Straten namens Prins Bernhard Cultuurfonds

– Toelichting op de reeks door Peter de Ruiter

– Wim Brands in gesprek met Jonneke Jobse en Peter de Ruiter en aansluitend      met Roos van der Lint en Lynne van Rhijn

– Column van Jan Debbaut

– Overhandiging van de eerste delen

– 17.00 uur: Afsluiting met een drankje

 

Datum: vrijdag 4 april, inloop vanaf 15.00 uur

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam

Toegang: entree Stedelijk Museum (of museumkaart) + 2,50 euro

Reserveren: Het aantal plaatsen is beperkt. Wij verzoeken u vriendelijk u als pers (kosteloos) z.s.m. aan te melden per e-mail: press@nai010.com met uw volledige naam, e-mailadres, telefoonnummer en vermelding van '4 april'.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van toekomstige delen van deze reeks via info@nai010.com. Stuur uw gegevens onder vermelding van 'reeks kunstkritiek'.

www.nai010.com/kunstkritiek