AICA-Prijs 2020: stem op uw favoriete tentoonstelling in Nederland

Ieder jaar looft AICA Nederland een prijs uit aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of publicatie van de afgelopen drie jaar. Tot en met vorig jaar heette die prijs de AICA-oorkonde, vanwege de herkenbaarheid heeft het bestuur de prijs vanaf nu omgedoopt tot AICA-prijs. Dit jaar gaat de prijs naar een in Nederland georganiseerde tentoonstelling. Een jury deed de voorselectie, de uiteindelijke keuze is aan de leden, dus aan u.

De AICA-prijs wordt dit jaar uitgereikt aan een tentoonstelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2017, 2018 en 2019. Op 30 september 2020 heeft de jury tijdens de Algemene Ledenvergadering de volgende shortlist gepresenteerd (in chronologische volgorde):

Citaten uit de jurynominatie:

Rana Hamadeh, 'The Ten Murders of Josephine
'Hamadehs opera-installatie wist te betoveren in geluid, tekst en beeld. Er klonk bijvoorbeeld een vrolijke kattenvoerreclame. Maar de vrolijkheid was misleidend: het liedje werd gebruikt als martelmethode in Guantanamo Bay. Zo is geluid in de handen van Hamadeh nooit zomaar iets zonder keerzijde, maar een element in een betoog over geluid als middel, om te martelen, om uit te wissen, maar ook om zichtbaar te maken.

Walid Raad, 'Let's Be Honest, the Weather Helped'
‘Het pleit voor het Stedelijk Museum Amsterdam dat het zeven zalen reserveerde voor de eerste solotentoonstelling in Nederland van deze speelse verhalenverteller. In iedere zaal weer deed Raad je twijfelen aan de betrouwbaarheid van wat je ziet en leest. Uiteindelijk liet hij je ook bungelen in je oordeel of deze tentoonstelling nou geestig of zeer verontrustend is. Die verbijsterende onzekerheid biedt – ook een jaar later nog – als een gapend gat een opening naar nieuwe inzichten.’

Edgar Fernhout, 'Licht in kleur''
‘De kunst van Fernhout heeft de tand des tijds doorstaan. Het voegt zich gemakkelijk tussen hedendaagse kunstwerken zoals nu in museum Voorlinden. Een nieuwe generatie kunstenaars refereert aan zijn schilderijen, zoals onlangs nog Yael Davids in haar expositie in het Van Abbemuseum. Met Fuchs begon een grotere rol voor de curator. Hij maakte internationaal school. Van Abbe-directeur Charles Esche noemde hem ‘de belangrijkste tentoonstellingsmaker van de twintigste eeuw in Nederland’. In Nederland heeft hij daar nog nooit een prijs voor gekregen.'

Leden kunnen stemmen tot 1 november 2020. Begin 2021 zal de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst (fysiek en/of digitaal) worden uitgereikt. 

Jury
De jury van de AICA-prijs 2020 bestaat uit: Steven Aalders, beeldend kunstenaar met in de afgelopen jaren tentoonstellingen in het S.M.A.K., Gent, en Kunstmuseum Den Haag; Machteld Leij, recensent en criticus voor onder meer HART Magazine en De Witte RaafSophia Zürcher, kunsthistoricus en communicatiemedewerker voor zowel Land Art Flevoland als de Gerrit Rietveld Academie en schreef hiervoor voor Het Parool.
 
Vorige winnaars
In 2019 ontving EYE Filmmuseum in Amsterdam de prijs voor meest opvallende instelling in Nederland in de afgelopen drie jaar. In 2018 werd de publicatie The Lure of the Biographical (Valiz, 2017) van Sandra Kisters bekroond, Martijn van Nieuwenhuijzen kreeg voor zijn tentoonstelling van 'A year at the Stedelijk with Tino Sehgal' in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2017 de prijs.