AICA Oorkonde 2011 voor Van Gogh Museum

De leden van AICA Nederland hebben na een stemming de AICA Oorkonde 2011 toegekend aan het Van Gogh Museum voor de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord, die te zien was van 09 oktober 2009 tot en met 03 januari 2010. Vrijdag 16 december wordt in het Van Gogh Museum de AICA Oorkonde uitgereikt door AICA voorzitter Robert-Jan Muller aan Van Gogh Museum directeur Axel Rüger en het zogenaamde Brieventeam.

Met Van Goghs brieven werd vijftien jaar onderzoek naar de correspondentie van Van Gogh door het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) afgesloten. De tentoonstelling werd samengesteld door het Brieventeam Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker en vormgegeven door Wim Crouwel.

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, zegt in een reactie: “Het winnen van de prestigieuze AICA oorkonde is door het hele brieventeam met veel enthousiasme ontvangen. Dit unieke onderzoeksproject, gaf door middel van de tentoonstelling mensen de kans om op een unieke manier de kunstenaar Vincent van Gogh van dichtbij te beleven. Ik ben heel trots op de erkenning die deze bijzondere tentoonstelling en het team erachter krijgt.”

Uit het juryrapport: 'Kunstwerken, brieven en informatie werden op een hedendaagse manier aan elkaar gekoppeld. Schilderijen van collega-kunstenaars die Van Gogh noemde werden naast de echte brieven getoond. Hetzelfde geldt voor de boeken die de kunstenaar las, de prenten die hij gebruikte en de materialen waarmee hij schilderde. Dat de tentoonstelling toch overzichtelijk bleef, komt door de prachtige inrichting, die vier verdiepingen omvatte. Wim Crouwel, die ook de brieveneditie vormgaf, ontwierp een stemmige totaalervaring met donkerblauwe en leverkleurige wandbespanningen, afgewisseld met minimalistische, hagelwitte vitrines waarin de brieven en schetsen waren opgenomen'.

De zesdelige boekeditie van de correspondentie bevat naast alle 902 bewaard gebleven brieven van en aan Van Gogh ook alle 2000 kunstwerken waar Vincent van Gogh in zijn brieven naar verwees. Daarnaast werd de webeditie www.vangoghletters.org gelanceerd met alle 902 brieven in hun oorspronkelijke talen (Nederlands en Frans), inclusief nieuwe Engelse vertalingen en facsimiles van alle manuscripten.' Speciaal voor de gelegenheid werd een uitgebreide app voor de iPhone gelanceerd, ‘Je Vincent’ en er werd de Van Gogh blog geopend met blogs door 'Vincent'.

De AICA Oorkonde wordt jaarlijks toegekend aan afwisselend een Nederlandse instelling, publicatie of (dit jaar) een tentoonstelling. De huidige toekenning betreft tentoonstellingen in de jaren 2008, 2009 en 2010.

De jury bestond dit jaar uit de AICA leden Ingrid Commandeur (kunstcriticus en onderzoeker), Kees Keijer (kunstcriticus) en Robbert Roos (hoofdconservator Kunsthal KadE). De stemming werd gehouden onder de 150 leden van AICA Nederland, waaronder kunstcritici, museumconservatoren en museumdirecteuren.

De twee andere genomineerde tentoonstellingen waren Erasmus in Beeld (Museum Boijmans Van Beuningen) en Play van Abbe (Van Abbemuseum).  In 2010 werd de AICA Oorkonde toegekend aan omroepvereniging AVRO.

One thought on “AICA Oorkonde 2011 voor Van Gogh Museum

Geef een reactie